A nagymama pulóvere

Hol találkozik a nagymama pulóvere és a kézzel készített egyedi ékszer?

Biztos tapasztaltad már, ha olyan szerencsés vagy, hogy a nagymamád kötött Neked pulóvert, hogy sokkal melegebb mint bármely más megvásárolható termék. Lehet, hogy nem tetszik, vagy nem találod olyan divatosnak, de meleg!

Mit gondolsz mitől? Nem, nem minden nagymama ugyan abból a rendkívül jó hőtartó képességű anyagból köti a pulóvert, amit a szeretetteljes nagymama boltban vásárol. A helyzet az, hogy azt az odafigyelést és szeretetet, amivel Neked készíti, nem tudja hozzáadni az anyaghoz semmilyen gyártósor. Egész egyszerűen beleköti a szeretetét a ruhába és mikor felveszed ez a meleg szeretet ölel át.

Nem csak az emberek szeretete hat a másik emberre hanem az alkotás szeretete is nyomot hagy az anyagban. Pláne ha kimondottan Neked készítik. Nem hiszel nekem? Akkor képzeld el a következő helyzetet:

Biztos készítettél már karácsonyi ajándékot gyermekednek, szüleidnek, testvérednek. Munka közben akaratlanul is elképzeled, hogy mire fogja használni, hogy fogod átadni Neki, minden egyes apró részletet megfontolsz, arra gondolsz, hogy örömet okozz és mindeközben egy kis izgalmas bizsergés van benned. Idővel megszületik a tárgy (vagy akár étel) és alig várod, hogy átadhasd.

Most képzeld el ugyan ezt a tárgyat, ahogy egy hosszú gyártósor végén több százezer pontosan ugyan ilyen terméket tartalmazó dobozba pottyan. A gyártósor elején betöltik az alapanyagokat, különböző mechanikai és hőkezelési eljárásokon esik át, a szalag mellett dolgozók kis kivételtől eltekintve nem boldogok, hogy ezt a monoton munkát kell végezniük és így is kezelik a terméket. Ennél rosszabb munkakörülményekre ki sem térek, de sajnos tudjuk, hogy sok divatcikket miként állítanak elő…

Ezek után Te melyik tárgyat választanád? Rávágnád, hogy Te nem hiszel az ilyen hókuszpókuszban és Neked mindegy? Nem hiszem… Valójában nagyon is fontos, hogy a munkánkat milyen érzelmi töltettel végezzük és az is, hogy milyen tárgyakkal vesszük körül magunkat.

Kicsit eltávolodtunk a nagyi pulóverétől, azonban a fenti példa igaz minden másra. A családban férfi ágon öröklődő bicska vagy borotva hiába van szinte teljesen elélezve, még mindig penge éles. Az a legkezesebb. Sok esetben nem tehetjük, meg, hogy magunk, vagy szeretteink által készített tárgyakat használjunk vagy viseljünk, de abban dönthetünk, hogy a kiválasztott cikk kinek a keze munkáját dicsérje.

Mi elköteleztük magunkat a szakma és alkotás szeretetével dolgozó mesterek mellett és saját tapasztalatom, hogy ékszereiket más minőség viselni, mint egy tömeggyártott cikket.